A Google sokat támadott szolgáltatása volt, hogy a keresőmotorjában rákeresve egy termék nevére, megjelenítette, hogy átlagosan hol és mennyibe kerül az adott árucikk. A találatok megtekintéséhez ki sem kellett lépni a keresőből, a találati oldalon listázta az eredményeket. Miközben más ár-összehasonlító szoftverekhez, vagy oldalakra át kellett kattintani.

Az ügy és a cég gyakorlata az Európai Bizottság elé került, mert a saját programjának előtérbe helyezésével visszaélt a dominanciájával. Ezzel pedig megsértette az unió trösztellenes szabályait. Az amerikai központú cég ezért június végén mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot kapott, amely ellen ugyan a vállalat tervezte, hogy fellebbez, de a Bloomberg értesülései szerint ezt végül elvetette.

A bizottság szeptember 28-i határidőt szabott meg a cégnek arra, hogy a keresőjét a trösztellenes szabályozáshoz igazítsa. Ezért dönthettek úgy, hogy bár a Google tulajdonában marad az ár-összehasonlító szolgáltatás, de az nem kerül be automatikusan a keresői listára. Helyette saját bevételei lesznek, melyekből vásárolhat olyan hirdetéseket, hogy a találatok között megjelenjenek a termékekről szóló adatai.

Hogy eleget tegyenek az uniós szabályozásnak, szétválasztják a két külön szolgáltatást. A Bloomberg információit egyelőre hivatalosan nem kommentálta a Google és anyavállalata, az Alphabet. Utóbbi cég részvényeinek ára a hír - helyi idő szerint - délelőtt 10 órás megjelenése után enyhén esni kezdtek, nem sokkal fél 11 után viszont emelkedni kezdtek. A 936,78 dolláros nyitóár alatt viszont nem kereskedtek a papírokkal.