A Google egy pénteki blogbejegyzésében közölte: törli azokat a helymeghatározási adatokat, amelyek megmutatják, hogy az emberek mikor látogattak el abortuszklinikára.

Az adatvédelmi frissítés célja lehet, hogy a szervereken ne tároljanak olyan adatokat, amik miatt az érintett felhasználókat felelősségre vonhatják – írja a Verge.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 24-én felülbírálta a fél évszázados, Roe vs. Wade néven elhíresült bírósági precedenst, ezzel megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban. A döntés bejelentése után több tucat államban készülnek betiltani a terhességmegszakítást, az új szabályok megsértése pedig büntetőjogi szankciókkal is járhat.

Ez a mostani változtatás kiterjed más, érzékeny helyekre vonatkozó személyes adatokra is, többek között a termékenységi központokra, a szenvedélybetegséget kezelő klinikákra és a diétával foglalkozó intézményekre. A cég közleménye szerint a frissítés a következő hetekben lép életbe.

Mit lép a Szilícium-völgy?

A Google többször szembesült a felhasználók kérésével, hogy korlátozza az általa gyűjtött adatokat, hiszen ezeket a bűnüldöző szervek később felhasználhatják a nyomozások során. Azonban fontos kiemelni, hogy nem csak a helyadatok, hanem a YouTube-előzmények is bizonyítékként szolgálhatnak az eljárásban, ezekről a vállalat nem tesz említést. 

A technológiai cégekre hamarosan nagy nyomás kerülhet, hogy átadják az illegális abortuszhoz köthető információkat, és egyáltalán nem biztos, hogy szembe szállnak majd a Legfelsőbb Bíróság döntésével – számol be a hírről az Axios.   

Bár a vállalatnak eleget kell tennie bizonyos kormányzati kéréseknek, továbbra is ellenzik a jogsértő vagy túlságosan széles körű adatigényléseket. A Google értesíti a felhasználókat, ha átadja az adataikat a kormánynak, kivéve, ha erre utasítást kap vagy sürgős biztonsági okok miatt nem teheti meg.