Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Google Play Store egy új adatbiztonsági funkcióval bővül, ahol a felhasználók több információt tudhatnak meg arról, hogy az applikációk milyen adatokat gyűjthetnek a letöltésük után – jelentette be a vállalat keddi blogbejegyzésében.  

A kezdeményezést tavaly jelentették be először, közvetlenül azután, hogy a rivális Apple hasonló adatvédelmi előírásokat vezetett be saját alkalmazáspiacán. Ennek bevezetésére a következő hetekben sor kerül – az alkalmazások fejlesztőinek július 20-ig frissíteniük kell az adatvédelmi leírásokat –, addig nem mindenkinek lesz látható a funkció. 

Az új adatbiztonsági szakasz (Data Safety section) többek között a következőket fogja részletezni:

  • Adatgyűjtés megléte és célja.
  • Megosztása harmadik felekkel.
  • Az adatok titkosításának és törlésének lehetőségei.
  • Gyermekvédelmi irányelvek vállalása.

Ezentúl a felhasználók azt is láthatják, hogy az adott alkalmazásnak szüksége van-e adatokra a működéshez, vagy az adatgyűjtés opcionális. Amennyiben a fejlesztők valótlan irányelveket fogalmaznak meg, vagy elmulasztják az adatvédelmi szakasz kitöltését, az alkalmazásukat akár véglegesen el is távolíthatják a Play Áruházból. 

A Google ezen törekvéseivel azt szeretné elérni, hogy az alkalmazások tiszteletben tartsák a felhasználók adatainak védelmét. Még a hónap elején vezettek be korlátozásokat az elavult appokra, hogy a letölthető alkalmazások az Android legújabb adatvédelmi és biztonsági funkcióit használják.