A Wall Street Journal pénteken azt írta, hogy Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti, ezért a Huawei eszközeinek mellőzésére kéri a szövetségeseit.

A cikkre reagálásként a Huwei közleményt adott ki, melyben visszautasította a feltételezést. Mint írták, "a megbízhatóság mindig is elsődleges fontosságú volt a vállalat számára, és számos igazoltan biztonságos terméket és megoldást nyújtottak világszerte több százmillió fogyasztónknak".

A Huawei a világ 170 országában már elnyerte a kormányzatok és a végfelhasználók bizalmát: a vállalat termékeit és megoldásait a legnagyobb hálózati szolgáltatók, a Fortune 500 lista vállalatai használják.

"Amennyiben bármilyen nemzetbiztonsági, kiberbiztonsági vagy információbiztonsági veszélyt jelentenénk számukra, nem dolgoznának velünk ennyien" - emeli ki a cég közleménye.

A következő, ötödik generációs mobilhálózatok építését is sokan bízták már a vállalatra: eddig 22 távközlési szolgáltatóval kötöttek szerződést világszerte, s iparági partnerekkel közösen azon dolgoznak, hogy biztonságos és megbízható 5G hálózatokat létesíthessenek - áll a közleményben.

A vállalat továbbá hangsúlyozza: a Huawei nem jelent nagyobb kiberbiztonsági kockázatot bármely másik olyan, - akár amerikai - infokommunikációs szolgáltatónál, amely a vállalathoz hasonlóan részt vesz a globális ellátási lánc és termelés nyújtotta előnyökben. A Huawei Kína legnagyobb, 100 százalékban magántulajdonban lévő vállalata, amely saját munkavállalói kezében van, a vállalat forgalmazott eszközeinek 70 százaléka Kínán kívüli beszállítók komponenseiből származik.

A Huawei álláspontja szerint a Wall Street Journalban megjelent cikk, valamint az Egyesült Államok kormányzatának a kínai vállalatok ellen irányuló korábbi lépései mind ugyanannak a kereskedelmi háborúnak a részét képezik, amelyek az amerikai termékek piacának biztosítását és egyben a kínai telekommunikációs vállalatok kiszorítását célozzák az amerikai és a nyugat-európai piacokról.