Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Volkswagen konszern töltéstechnológiai leányvállalata, az Elli, valamint a belga Elia hálózatüzemeltető cég együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Berlinben az elektromos autók hálózati áramtárolási célra való felhasználásának vizsgálatáról az áramellátó hálózat stabilizálására - írja az MTI külföldi hírügynökségekre hivatkozva.

Az együttműködés célja a "kétirányú töltés" technológiájának fejlesztése, népszerűsítése és kereskedelmi bevezetése. A kétirányú töltés technológiájával az elektromos autók és az elektromos áramellátó hálózat között mindkét irányban lehet majd energiát cserélni.

Ellátási hiány esetén visszatáplálhatnak a hálózatba

Energiabőség idején a lakásokban telepített akkumulátorok, az úgynevezett "wallboxok" és az elektromos autók egyaránt szolgálhatnak elektromos energia tárolójaként, amit ellátási hiány, például a napenergia és a szélenergia hiánya esetén visszatáplálhatnak az elektromos hálózatba.

Az elektromos autók tulajdonosai pedig bevételre tehetnek szert a hálózatba visszatáplált elektromos áram után, illetve energiabőség idején kedvezményes áron tölthetik fel az akkumulátorokat.

Az ID modellel már rendelkeznek ezzel a technológiával

A kétirányú töltés kereskedelmi bevezetése még "a jövő zenéje" ugyan, de a Volkswagen tájékoztatása szerint az ID modellcsalád járművei már rendelkeznek a szükséges technológiával, amit szoftverfrissítéssel lehet majd aktiválni.

A Volkswagen nem hozta nyilvánosságra az együttműködés pénzügyi részleteit. Az Elia az 50Hertz hálózati szolgáltató leányvállalatán keresztül ismert Németországban - írta az MTI.