kkv-k több mint kétharmada szenvedett el adatbiztonsági incidenst az elmúlt 12 hónapban, amelynek átlagos becsült költsége csaknem 220 000 euró (közel 90 millió forint) volt. A kis- és középvállalkozások 29 százaléka azonban ennek ellenére továbbra is az adatvesztést tartja a legnagyobb kockázatnak – derül ki az ESET 2022-es SMB Digital Security Sentiment Report című jelentéséből.

Bár a vezetők aggódnak egy esetleges kibertámadás és annak következményei miatt, tízből hét vállalkozás elismerte, hogy nem fordítottak kellő pénzt és figyelmet az adatbiztonságra. A vírusriport adatai szerint idén 20 százalékkal több fenyegetést észleltek a tavalyi év azonos időszakához képest, ez pedig jelentősen befolyásolta a kkv-k hangulatát.

Az észak-amerikai és európai kis- és középvállalkozások 74 százaléka úgy látja, hogy jobban ki van téve a digitális támadásoknak, mint a nagyvállalatok.

A cégek nincsenek felkészülve a támadásokra

A válaszadók az előttük álló 12 hónapra vonatkozóan leginkább a következő kockázatok miatt aggódnak:

 

  • Rosszindulatú szoftverek (összesen 70 százaléka tartja reális veszélynek)
  • Webes támadások (összesen 67 százalék említette)
  • Zsarolóvírus (összesen 65 százalék)
  • Harmadik fél által okozott biztonsági problémák (64 százalék)
  • Elosztott szolgáltatásmegtagadási, terheléses DDoS-támadások (60 százalék)
  • Távoli asztali protokoll (RDP) támadások (összesen 60 százalék)

 

A felmérés szerint ezek alapján nem meglepő, hogy a kkv-k általános értékelése a kibertámadásokkal szembeni ellenálló képességüket illetően alacsony: a válaszadó cégek mindössze 48 százaléka állította, hogy közepesen vagy nagyon megbízik saját kiberbiztonsági felkészültségében.

Az olyan extrém globális kihívások ellenére, mint az Ukrajna elleni háború vagy a koronavírus-járvány után is folytatódó távmunka, a kkv-k szerint mégis leginkább az alkalmazottak tudatosságának hiánya növeli meg a támadások kockázatát. A vállalatok szerint további kiemelt kockázati tényező az államilag támogatott kiberbűnözés, a partneri/beszállítói rendszer sebezhetősége és a hibrid munkarend is – állapította meg a kutatás.