A Vodafone azt is közölte, hogy IoT kapcsolatainak száma havonta egy millióval nő, ami a leggyorsabb növekedés az iparágban. Jelentős a növekedés az autóiparban, az egészségügyben és a közszolgáltatói szektorban. Magyarországon is egyre több helyen vesszük igénybe az IoT megoldásokat, elsősorban a járműbiztonság, a lakásbiztosítás és az épületgépészet területén - mondta el Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Példaként az egyik legnagyobb hazai baromfitenyésztő és -keltető vállalkozás, a devecseri Gallus Kft-t említette. Elmondta, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben is IoT eszközök vigyáznak a világ egyik legkülönlegesebb rágcsálójának, a csupasz turkálónak és az egyik legritkább rovarának, a levélvágó hangyának az életkörülményeire. A cég legfrissebb kimutatása szerint a vállalkozások számítástechnikai költségvetésük 24 százalékát fordítják IoT célokra. Azt pedig, hogy az eszközökkel való internetes kapcsolattartásban további növekedési potenciál van, mutatja az, hogy a vállalkozások 76 százaléka szerint az IoT ‘kritikus fontosságú' lesz az iparágukban működő minden szervezet jövőbeli sikere szempontjából.

Azok közül, akik már alkalmazzák a technológiát, 48 százalék azt nyilatkozta, hogy annak bevezetését a vállalatuk gyökeres átalakításának részeként alkalmazzák. Míg az ipari vállalatok 86 százaléka - beleértve a bányászat, építőipar és hulladékkezelés területén működő vállalkozásokat - úgy nyilatkozott, hogy az IoT bevezetése jelentős hozadékkal járt.

A nemzetközi telekommunikációs cég állítja, az IoT technológiából származó bevételei évente kétszámjegyű növekedést mutatnak azóta, hogy a vállalat 2011-ben létrehozta az gépek közötti kommunikációs technológiára összpontosító üzleti egységet. A Vodafone Csoportot világszerte az IoT technológia piacvezetőjének tekintik. A Gartner 2016-ban, az egymást követő harmadik évben ismerte el a Vodafone-t piacvezetőnek a menedzselt M2M szolgáltatások területén, a Machina Research jelentése szerint pedig a Vodafone immár öt éve az IoT piac elsőszámú szolgáltatója.

Nemcsak a Vodafone, de a magyar piacon is jelenlévő Telenor is azt jósolja, hogy a telko-piac legfontosabb területe lehet az IoT. A szolgáltató arra számít, hogy a technológia teljes iparágakat alakít át a mezőgazdaságtól kezdve a közlekedésig. Kulcsfontosságú feladat lesz viszont az IoT-eszközökkel kapcsolatban felmerülő biztonsági aggályok orvoslása, hiszen 2020-ra már világszerte 21 milliárd ilyen eszköz lesz használatban - írták még januári közleményükben.