A Google beadta a derekát Oroszországban

Kiegyezett a Google az orosz monopóliumellenes hatósággal, bírságot fizet.
Domokos Erika, 2017. április 17. hétfő, 20:54
Fotó: Reuters

A Google kétévi pereskedés után 439 millió rubeles (mintegy 7,8 millió dolláros) bírság kifizetésében állapodott meg hétfőn az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálattal - írja az MTI.

A hatóság a Jandeksz (Yandex) vezető orosz online szolgáltató panasza alapján 2015 szeptemberében állapította meg a törvénysértést.

Az orosz cég azt kifogásolta, hogy az egyébként Google tulajdonában lévő Android platformon csak az amerikai internetes óriásvállalat előtelepített alkalmazásait lehetett használni. Emellett a platformon a Google kereső alapértelmezett, a konkurens szolgáltatók hozzáférése pedig korlátozott volt.

A megállapodás értelmében - a bírságon felül - a Google nem akadályozza majd harmadik felek alkalmazásainak előtelepítését.

A Yandex nálunk is szűr
A Yandex az az orosz óriáscég, amelynek kódjai a magyar kormány hivatalos nemzeti konzultációs weboldalán is futottak, erre a múlt héten hívta fel a figyelmet a 444.hu. Ez orosz szerverekre küldte a felhasználók által beírt adatokat, mint név, emailcím, életkor. Egy nappal később eltávolították az orosz kódot a honlapról. A kormány szerint "a nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak."

HOZZÁSZÓLÁSOK