Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak az év elején derült ki, hogy súlyos biztonsági probléma van az Intel több chipjével, így ennek hatása még nem látszik a cég legfrissebb piaci jelentésében. A csütörtöki tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés adatai szerint az amerikai mikroprocesszor- és csipgyártó 17,1 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 4 százalékkal magasabb bevétel mellett 5,4 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el október-decemberben. Az üzemi eredmény éves összevetésben 19 százalékkal nőtt.

Az Intel hagyományos, PC-centrikus kliens üzletágában a bevételek 2 százalékkal, 9 milliárd dollárra csökkentek, miközben az adatközponti, szerveres megoldásokat szállító üzletágban 20 százalékkal, 5,6 milliárd dollárra emelkedtek.

A tavaly decemberben elfogadott amerikai adóreform 5,4 milliárd dollárt vitt el az Intel nyereségéből, így a vállalat 687 millió dollár, részvényenként 15 cent veszteséggel zárta a december 31-én véget ért három hónapot. Egyszeri tételek nélkül számolva a nyereség 1,08 dollár lett volna, ami 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Elemzők arra számítottak, hogy 16,34 milliárd dolláros bevétel mellett az egyszeri tételek nélkül számított nyereség részvényenként 86 centet ér el a negyedik negyedévben.

Az egész évet tekintve az Intel bevételei 6 százalékkal, 62,8 milliárd dollárra, üzemi eredménye pedig 39 százalékkal, 17,9 milliárd dollárra nőtt, míg a nyeresége 7 százalékkal, 9,6 milliárd dollárra, részvényenként 1,99 dollárra esett. Az igazgatótanács részvényenként 1,10 dolláros osztalék kifizetését engedélyezte a tavalyi évre, ami 10 százalékos emelkedést jelent.

Az Intel arra számít, hogy idén 65 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 3,3 dollár nyereséget érnek el.

A vártnál jobb eredményeknek és előrejelzésnek köszönhetően jelentősen emelkedett az Intel árfolyama a New York-i tőzsdén pénteken. Nyitás után egy órával 49,26 dolláron, 8,65 százalékos nyereségben forgott a részvény.