Több mint félmilliárd forintból bővült a kínai Lenovo sárvári gyártókapacitása, ezáltal akár duplájára is emelkedhet a számítógépgyártó magyarországi termelése, és mintegy 250 új munkahely jött létre.

A fejlesztés eredményeként a Lenovónak 2009 óta termelő magyarországi Flex üzem gyártja az idei évtől az x86-os szervereket és tartozékait, beleértve a rendszer-összeszerelést, a tárolási és hálózati lehetőségek teljes körét.

A tárca olyan iparági szakstratégián dolgozik, amely nyomán tovább emelkedik a terület súlya - mondta Varga. A tervezett intézkedések eredményeként 3 év alatt az IKT-szektorban foglalkoztatottak száma mintegy 20 ezerrel nő, a bruttó kibocsátás és hozzáadott érték termelése pedig mintegy 5 százalékkal emelkedhet. A tovagyűrűző hatásokat figyelembe véve ez mintegy 50-60 ezer új munkahelyet, és 200 milliárd forint GDP-növekedést eredményezhet 2020-ig - mondta a miniszter.

A magyarországi Flex üzem kezdetben még csak egy termékvonalat, asztali számítógépeket gyártott az EMEA piacra (Európa, Közel-Kelet és Afrika), azóta már grafikus munkaállomások, all-in-one (AIO) számítógépek gyártása is megkezdődött a sárvári üzemben, az idei évtől pedig az x86-os szervereket és tartozékait, beleértve a rendszer-összeszerelést, a tárolási és hálózati lehetőségek teljes körét is itt gyártják - fogalmazott Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szervergyártás bevezetése egy hosszú folyamat, a tesztüzemek május-júniusban kezdődtek, a nyár második felében indult meg a tömegtermelés az egyszerűbb szerverek területén, jelenleg már a komplexebb szervereket is itt gyártják, eddig mintegy 5000 szerver készült el. A teljes termékportfólió magyarországi gyártása jövő évtől várható, amelynek keretében már a csúcsmodellek gyártása is Magyarországra kerül.

A szervergyártás Magyarországra helyezése jelentős költségmegtakarítást hoz, valamint az Európai Unióban történő gyártás lehetővé teszi, hogy legfeljebb 5 napon belül bárhová szállíthatóak legyenek a termékek, országon belül és a környező országokban pedig akár egy nap is lehet a szállítási idő.

A világ legnagyobb pc-gyártója, a Lenovo 2013 óta Magyarországon is a legnagyobb, ezzel folyamatosan 25-30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, azaz minden harmadik-negyedik Magyarországon értékesített számítógép Lenovo. Emellett a cég 2016 első fél évének végére a tabletek piacán is megjelent.

Lang János, a Flex Magyarország alelnöke elmondta: a Lenovónak dedikált gyáregység kezdeti manuális folyamatait idővel felváltották az intelligens megoldások, az utóbbi időszakban pedig több lépést tett az üzem a hatékonyság növelése érdekében. Az alelnök beszámolt arról is, hogy az utóbbi években a Lenovo minőségi kiválósági díjjal jutalmazta a gyárat, amely több éven keresztül nulla hibával szállítja termékeit.