A részvényesek csütörtökön tartott rendkívüli közgyűlésükön jóváhagyták a vállalati vezetés tervét, amelynek alapján Toshiba Memory néven április 1-jétől külön vállalatba szervezik ki a memória-áramkörök gyártását, és azt eladják. Tíz vállalat, köztük a tajvani Hon Hai Precision Industry és az amerikai Western Digital, érdeklődik a 18,2 milliárd dollárra becsült üzletág megvásárlása iránt.

A vevő kilétét és az ügylet részleteit a tervek szerint májusban hozzák nyilvánosságra.

A mikrochipek és memória lapkák világpiacán a Toshiba 19,5 százalékos részesedéssel a második a dél-koreai Samsung (30,8 százalék) mögött, míg a harmadik helyen álló Western Digital világpiaci részesedése 15,6 százalékra rúg.

A Toshiba elektronikai és gépipari konszern azért kényszerül megválni értékes üzletágától, mert egyik leánycége, az amerikai atomenergetikai Westinghouse Electric miatt katasztrofális nagyságú, 9 milliárd dollárt meghaladó veszteségei keletkeztek.

A Westinghouse szerdán csődvédelmi kérelmet nyújtott be egy New York-i bíróságon. A csődvédelem ideje alatt a társaság át tudja szervezni tevékenységét oly módon, hogy futó projektjeire ne legyenek komoly következményei az eljárásnak.

A Toshiba árfolyama 3,92 százalékkal 227,9 jenre emelkedett a tokiói tőzsdén csütörtökön. A vállalat árfolyama az utóbbi 52 hét alatt 178 és 475,2 jen között mozgott.