Újabb nagy átszervezésről döntött a kormány, ki jár ezzel jól?

Egyetlen szervezetbe vonja össze a kormány azoknak az adatoknak a kezelését, amelyek az állami adatgyűjtésben keletkeznek, és jó pénzért értékesíthetők például piackutatások háttér információként.
Komócsin Sándor, 2021. február 12. péntek, 08:50
Fotó: Getty Images

Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (NAÜ) tervez létrehozni a kormány, amely az államigazgatásban keletkező hatalmas mennyiségű adat felett rendelkezhet majd - írja a Népszava a parlamentnek nemrég benyújtott törvényjavaslat alapján.

A törvény szerint a NAÜ nem a közérdekű - a törvények erejénél fogva egyébként is nyilvános vagy nyilvánosságra hozható - adatokért felel majd, hanem olyan, anonimizálva kiadható adatokért, statisztikákért, amelyek a piaci szereplők, kutatók számára értékesek.

Példának okáért, ha egy autókereskedő hálózat szeretne terjeszkedni, nem árt tudnia, az ország melyik részében hány autó van, azok milyen idősek, hol mennyi gépkocsit értékesítettek az utóbbi időben, amelyhez az adatokat a Belügyminisztérium jármű-azonosítójából kérheti ki. A napilap piaci forrásai szerint ezeknek az adatoknak az értékesítése óriási, éves szinten tízmilliárd forint nagyságrendű forgalmat jelenthet majd az ügynökségnek. Ez az összeg egyébként eddig is befolyt, csak eddig külön-külön kellett megkeresni az érintett szerveket, az adatgazdákat.

A törvényjavaslat szerint a lekéréshez az engedélyt a jövőben az ügynökség mellett működő - ez a e-közigazgatásért (Rogán Antal), az informatikáért (Palkovics László) és a közigazgatásért (Pintér Sándor) felelős miniszterből álló Nemzeti Adatvagyon Tanács - adhatja meg. Ha zöld utat kap a kérés, az ügynökség lehívja az adott állami adatgazdától a konkrét és személyes adatoktól megtisztított - anonimizált -, a megrendelő igényei, illetve az adatkezelés hazai és uniós szabályai szerint rendszerezett információtömeget, majd kiszabja az árat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kis864, 2021.02.12 15:44

@DrNemoda: A TAJ és adószámból-személyi számból minden kiolvasható, ezért csinálták! No a clpő méret még nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.02.12 09:45

Márpedig jól emlékszem, hogy pont ez ellen hozták az első adatvédelmi törvényeket ! Ennek köszönhető a semmire sem alkalmas személyi szám, külön az adó meg a TAJ, a SZIG, stb. Nehogy már a következő rogán-újítás az legyen, hogy belénk tetoválnak egy sokjegyű számot és leborotválják a hajunkat ! Hja, mert különben ....?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html