Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A levélben szereplő hivatkozás megnyitását követően, az áldozat eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amiben egy .exe kiterjesztésű, az úgynevezett AgentTesla trójai vírus egyik variánsa található. Az AgentTesla egy információgyűjtő kémprogram, amely – többek között – a billentyűleütések figyelésére is képes - írja a hatóság.

Az eddigi esetek alapján a levélben szereplő linkesített szöveg az alábbi káros webhelyre mutat: hXXps://www[.]mediafire[.]com/file/9h41b5h3v7l62k6/Szallitasi+adatok.tgz/file.

Így néz ki a Magyar Posta nevében küldött hamis levél. (A kép forrása: NBSZ NKI)

A hatóság a következőket javasolja:

  • Soha ne kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik!
  • Minden esetben külön keressen rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valódiságát! Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég, vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meggyőződhet.
  • Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!
  • Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal vagy azzal összefüggésben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen bejelentést a [email protected] e-mail címen, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül.