Úgy támadják az okostelefonokat, mintha nem lenne holnap

Globálisan 37 százalékkal nőtt a mobileszközök elleni adathalász támadások száma, Észak-Amerikában ugyanez az arány 66,3 százalékos. A háttérben a koronavírus állhat.
Szabó Dániel, 2020. június 7. vasárnap, 18:47
Fotó: Getty Images

A szervezeteknek előbb-utóbb a védekezési stratégiájukban reagálniuk kell a mobil eszközöket célzó adathalászat fenyegetésére, vonja le a következtetést a mobilbiztonsággal foglalkozó Lookout a 2020 első negyedévére vonatkozó jelentésében. Mint kiderült, Észak-Amerikában 66, százalékkal nőtt a vállalati mobil eszközön észlelt adathalászat, globálisan a növekedés ennél mérsékeltebb, ám így is magas: 37 százalék - írja összefoglalójában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A növekedés oka a szakértő szerint az lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt az adathalászatra specializált támadások száma is megnőtt, de ettől függetlenül is egy folyamatosan növekvő trend rajzolódik ki.

A mobilokon tapasztalt adathalászat 85 százaléka nem e-mailen, hanem SMS üzenetek útján, játék alkalmazásokon, vagy olyan üzenetküldő platformokon keresztül történik, mint például a Facebook Messenger. Megfigyelésük szerint a G Suite és Microsoft Office 365 alkalmazások esetében például dupla gyakorisággal fordul elő adathalászat, és gyakori technikának számít a belső munkatársak megszemélyesítése. A Lookout szerint a mobil adathalász támadások magas sikerességi rátájának egyik oka, hogy nehezebb észlelni az adathalász tartalmakat, már csak a kijelző kisebb mérete miatt is, másrészt a mobilokat mindenki gyorsabban használja, mint a számítógépeket, így könnyebben kihagy a felhasználók figyelme is.

Az intenzív adathalászat miatt a Microsoft is figyelmeztetést adott ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK