Név, munkahely, családi állapot, mobiltelefonszám, e-mail-cím - egyebek között ezek az adatok érhetők el a "sötét interneten", vagyis a dark weben 370 ezer magyar, globális szinten pedig mintegy 500 millió Facebook-felhasználóról - idézi a Quadron Kibervédelmi cég közlését a Világgazdaság.

Az adatokat egy hekkercsoport árulja, és a helyzet azért különösen veszélyes, mert a kiberbűnözők a személyes információk alapján célzottabb, profibb és sokkal nehezebben kivédhető adathalász támadásokat indíthatnak az érintettek ellen, akiknek akár a bankkártyaadatait is ellophatják.

Az adatok nem közvetlenül a Facebooktól kerültek ki, szakértők azt valószínűsítik, hogy tavaly, az Elasticsearch adatbázisok sérülékenységeinek kihasználásakor egy olyan cégbe is behatoltak, amely valamilyen facebookos alkalmazáson keresztül összegyűjtötte ezeket az adatokat.

A helyzetet nehezíti, hogy a kiberbűnözők mellett a szoftverfejlesztők, a webes szolgáltatások üzemeltetői és maguk a felhasználók is felelősek a kialakult helyzetért. A felhasználók közül ugyanis sokan vakon megbíznak akár a Facebookban, akár az ott elérhető alkalmazásokban.