A Cit0Day.in nevű boltot még szeptemberben kapcsolták le, hiszen a profilja az volt, hogy feltört adatbázisok információit gyűjtötte össze, majd azokat napi vagy havidíjas előfizetésekért árulta hackereknek. Az oldal lelövése után annak adatai valahogy utat találtak a netre, ahol időről időre feltűnnek - írja a PC World.

A portál szerint az adatok egy része már elég régi, de akadnak köztük frissen feltörtek is, így mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy az áldozatok között van-e valaki. Ezt a Have I Been Pwned? oldalon teheti meg bárki, az emailcíme megadásával. Ha a feltört adatok között megtalálja valaki a sajátját is, akkor érdemes azonnal jelszót változtatni és kétlépcsős azonosítást beállítani!

A meghackelt adatbázisok között több magyar is van a 24 szerint, ilyen például a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem Polimertechnika Tanszék és Kovács Ákos énekes hivatalos honlapja is.

Az elmúlt időszakban leleményes adatlopási megoldásokkal vadásztak a felhasználókra, így például a Microsoft Office termékeit használókra.