Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentumból kiderült, hogy az áfakerülés (általános forgalmi adó) miatti bevételkiesés 2016-ban névértéken 10,5 milliárd euróval, 147,1 milliárd euróra, azaz az összes áfabevétel 12,3 százalékára csökkent, az előző évi 13,2 százalékról.

A tájékoztatás szerint az egyes tagállamok teljesítménye továbbra is jelentősen eltér; 22 tagállamban csökkent az áfakerülés miatti bevételkiesés. Ezek közül Bulgária, Lettország, Ciprus és Hollandia a kiesés több mint 5 százalékpontos csökkentésével kimagaslóan teljesített.

A bevételkiesés ugyanakkor hat tagállamban, Romániában, Finnországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Észtországban és Franciaországban nőtt.

Uniós szinten ugyanakkor jelentősen javult az áfa beszedése.

"Most arra van szükség, hogy a tagállamok előrelépjenek és a bizottság tavalyi javaslatának megfelelően az uniós rendszerben jelentkező áfacsalások visszaszorítása érdekében minél előbb megállapodjanak egy sokkal szélesebb körű reformról. Az átalakítás következtében javulna és korszerűsödne a rendszer a kormányzatok és a vállalkozások számára egyaránt, valamint szilárdabbá és ügyfélbarátabbá válna" - fogalmazott Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a tanulmány bemutatásakor.

Képünk forrása: Shutterstock