Egy izgalmas új kutatás, amelyet a BrainGate készített, egy újszerű agyi implantátumrendszer lehetővé tette egy nyaktól lefelé teljesen lebénult férfi számára, hogy közölje gondolatait azáltal, hogy az elméjében elképzelt kézírást közvetlenül egy képernyőn láthatóvá tegye - írja a Mashable.

A feltételezések szerint az eszköz - amelyet Brain Computer Interface-nek (BCI) neveznek - a mesterséges intelligencia (AI) segítségével értelmezi a kézírás során észlelt agyi aktivitást. A legújabb vizsgálat során egy 65 éves tesztalanyt - becenevén T5 - arra kértek meg, hogy tegyen úgy, mintha egy képzeletbeli tollal a kezében írna le valamit egy papírra.

A motoros kéregbe beültetett eszköz ezután úgy működött, hogy érzékelte az idegi aktivitását, majd azt kézírásra fordította - annak ellenére, hogy valójában nem használta a kezét arra, hogy bármit is leírjon.

Ahogy T5 aktivitást végzett, az eszköznek sikerült a mesterséges intelligencia szoftverével sikeresen dekódolnia a férfi elképzelt tollmozgásait, és végül az ábécé 26 betűjét, valamint néhány egyszerű írásjelet, például vesszőt és kérdőjelet is felfedezett.

Lenyűgöző módon a T5 még a percenkénti 90 karakter körüli írási sebességet is el tudta érni, 94 százalékos pontossággal. Az automatikus javítás funkció bekapcsolásával ez az érték 99 százalékra emelkedett.

Összességében a tesztelés során mutatott sebesség és pontosság majdnem megegyezik a tesztalany korcsoportjába tartozó átlagos okostelefon-felhasználók gépelési sebességével, amely körülbelül 155 karakter vagy 23 szó percenként.

Még biztatóbb az a tény, hogy ez a BCI-rendszer sokkal gyorsabbnak bizonyult, mint a BrainGate által korábban kipróbált más megvalósítások, például az egérkurzor vagy a képernyőn megjelenő billentyűzet vezérlésére szolgáló agyi implantátum használata.

"Megtudtuk, hogy az agy egy teljes évtizeddel azután is megőrzi a finom mozgások vezérlési képességét, hogy a test elvesztette a mozgásképességét" - mondta a tanulmány vezetőszerzője, Frank Willett, aki a Stanford Egyetem idegprotézisekkel foglalkozó tudósa.

Azt is kifejtette, hogy a rendszerbe integrált mesterséges intelligencia-rendszer egyedülálló előnyt jelentett más módszerekkel szemben, különösen azért, mert az algoritmus képes volt gyorsan azonosítani az egyes ábécék egyedi mintáit, és azokat gyorsan lefordítani.

A biztató kezdeti eredmények ellenére az interfész egyelőre csak a koncepció kipróbálását jelentette. Az eszköz fejlesztésének következő lépései során több személynek kell kipróbálnia az agyi interfészt, és az AI képességeit ki kell bővíteni, hogy talán még több szimbólumot és írásváltozatot, például nagybetűket és még több írásjelet fogadjon el és ismerjen fel.

Az agyi interfészeket egyre több betegség, vagy sérülés kezelésére használják. Spanyol kutatók például egy retinachippel adták vissza egy több évtizede vak nő látását.