A mesterséges intelligenciával támogatott, sejtalapú elemzés területén végez kutatásokat az a Horváth Péter, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Mikroszkópos Képfeldolgozó és Gépi Tanulási Csoportjának vezetője által vezetett bioinformatikus csoport, amelyet most már a Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan alapítványa is támogat. A felkarolt kutatást a Deep Visual Proteomics projekt keretében hasznosítják majd - derült ki a Magyar Tudományos Akadémia közleményéből.

A kutatásról azt írják, hogy mára egyre szélesebb körben elfogadott tény, hogy a génjeinkben kódolt információk mellett legalább ennyire fontosak a sejtek szintjén ténylegesen kifejeződő, egyedi jellegek (szaknyelven fenotípusok), amelyek eltérései jól tükrözik a szervezet működésének hibáit. A szegedi kutatócsoportja által fejlesztett, folyamatosan tanuló intelligens szoftverek akár többmilliárdnyi sejt között is képesek felfedezni új fenotípusokat. Valamint a rendszer arra is képes, hogy precízen körülvágja és kiemeli a mintából a megjelenésük alapján részletesebb vizsgálatra érdemes sejteket.

A kooperatív kutatás egyedülálló célkitűzése egy olyan intelligens képfeldolgozó rendszer kialakítása, amely képes az emberi szövetek minden egyes sejtjét felismerni, valamint szétválogatni az eltérő fenotípusú sejteket, illetve a bennük lévő összes fehérjét kvantitatívan jellemezni.

Ez utóbbi lépés egyben a fehérjeanalitika jelentős továbbfejlesztését is magában foglalja azzal a céllal, hogy minél kisebb mintamennyiségből - mindössze néhányszor tíz sejtből - precízen és specifikusan lehessen jellemezni a szervezetet alkotó minden egyes sejtféleséget.