Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Northvolt bejelentette, hogy újrahasznosítási programja, a Revolt, elkészítette az első olyan lítium-ion akkumulátorcellát, amely nikkel-mangán-kobalt (NMC) katódot tartalmaz, amelyet az akkumulátorhulladék újrahasznosítása során visszanyert fémek felhasználásával állítottak elő.

Ez áttörést jelent a fenntartható akkumulátor-ellátás megteremtésében.

Az újrahasznosítási folyamat az akkumulátorban lévő fémek akár 95 százalékát is visszanyerheti, a friss, újonnan előállított anyaggal megegyező tisztasági szinten - írja a cég.

Most a kapacitás növelése a fő cél, a cég 2030-ra 50 százalékban újrahasznosított anyagból álló cellákat szeretne előállítani. Most egy új üzemet építenek, amelynek kapacitása évi 125 ezer tonna újrahasznosított akkumulátor lehet.

Ha az üzem 2023-ban munkába áll, akkor két forrásból fog használt akkumulátorokat beszerezni:

  • az autóiparból és
  • saját gyártási melléktermékeiből.

Amellett, hogy az üzem lesz a legnagyobb akkumulátor-újrahasznosító Európában,egyesül ez lesz képes a nikkel, mangán, kobalt és más fémek mellett lítiumot is újrahasznosítani. Ezek pedig mennek újra gyártásba.

"Ahogy az elektromos járművek forradalma felgyorsul, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy 2030-ra mintegy 250 000 tonna akkumulátor éri el az élettartamának végét Európában" - mondta Emma Nehrenheim, a Northvolt környezetvédelmi igazgatója.