Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió külügyi tanácsa a nap folyamán megvitatta az Európai Bizottság által 2018. decemberben előterjesztett, a félretájékoztatással szembeni cselekvési tervet, amelyet az unió tagországai határozottan támogatnak. A szakminiszterek hangsúlyozták, hogy közös és átfogó választ kell adni az unión kívülről érkező beavatkozások okozta biztonsági kihívásokra, megvédve a véleménynyilvánítás és a média szabadságát.

"Gyors riasztórendszer" létrehozására, a szakértelem megosztására van szükség, valamint az összehangolt fellépésekre, például figyelemfelkeltő kampányok révén. A dezinformációt a külföldi beavatkozások, a hibrid hadviselési fenyegetések és a stratégiai kommunikáció tágabb összefüggésében kell kezelni.

Együtt kell működniük a társadalommal, a civil szervezetekkel, vállalkozásokkal és oktatási intézményekkel, valamint szorosan kell együttműködni a nemzetközi partnerekkel, különösen a NATO-val az álhírek terjedésének leküzdése érdekében.

A külügyi tanács előkészítő megbeszélést tartott a februárban tervezett EU-Arab Liga miniszteri találkozóhoz. A tanács ismételten megerősítette a partnerség fontosságát olyan kérdések és közös kihívások kezelésében, mint a kereskedelem és a beruházások, a terrorizmus elleni küzdelem, a migráció, az éghajlatváltozás, valamint a regionális kérdések területe - tette hozzá.

Mogherini előremutatónak nevezte a hétfőn zajlott 22. EU- Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) miniszteri szintű találkozót, amelynek elfogadott következtetéseiben az EU és a legdinamikusabban fejlődő gazdaságú ázsiai országok közötti kapcsolatok a kereskedelmi, gazdasági és regionális együttműködésszorosabbra fűzésének lehetőségeit rögzítették. Mint közölte, a felek arra törekednek, hogy fokozzák a politikai, valamint a biztonságot és védelmet érintő párbeszédet, beleértve a tengeri közlekedésre és a kiberbiztonságra, a terrorizmus elleni küzdelemre és a nemzetközi bűncselekmények felderítésére fókuszáló munkát.

Az aláírók támogatták a nyílt, tisztességes, megkülönböztetéstől mentes, átlátható, szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszer megőrzését és megerősítését, valamint annak szükségességét, hogy a nemzetközi kereskedelmet nehezítő akadályokat közösen kezelik.

A nyilatkozatban a felek aggodalmukat fejezték ki egyes országok protekcionista intézkedéseinek hatásai miatt. Leszögezték, az ilyen intézkedések összeegyeztethetetlenek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival és veszélyeztetik a többoldalú kereskedelmi rendszert. A felek hangsúlyozták azt is, hogy sürgősen meg kell erősíteni és reformálni a világszervezetet, hogy megfeleljen az új kihívásoknak, valamint javítsa a tárgyalási, felügyeleti, szabályalkotási és vitarendezési feladatait - tájékoztatott a főképviselő.

"Megerősítettük elkötelezettségünket, hogy egyenlő feltételek mellett biztosítsuk a szabad és nyitott kereskedelmet, és  harcoljunk a protekcionizmus minden formája ellen, beleértve az egyoldalú és tisztességtelen kereskedelmi intézkedéseket" - fogalmazott Mogherini.