Könnyű elveszíteni a fonalat, hogy éppen milyen, de leginkább mennyi szoftver van telepítve a számítógépre. Egyre csak szaporodnak a szoftverek a gépen, aminek nagy részét nem is használjuk és semmi szükség nincs rá.

A PCWorld összegyűjtötte az alkalmazásokat, amelyeket érdemes mielőbb letörölni eszközeinkről, ha még fennmaradtak a korábbi évekből.

Ezek mindenképp károsak lesznek az eszközödre,

  • jó esetben csak tárhelyet foglalnak el,
  • rosszabb esetben pedig lassíthatják is az operációs rendszer indulását,
  • de akár az is előfordulhat, hogy kémkedésre vagy kriptobányászatra használják a számítógéped a tudtod nélkül, sőt akár vírusokat is könnyen telepíthetnek.

Adobe Flash Player, Shockware Player, Silverlight

A 2000-es években létezni sem lehetett ezek nélkül a programok nélkül, mivel szinte az összes weboldal ezeket használta, azóta azonban rengeteg biztonsági rést fedeztek fel bennük, amit nem sikerült kijavítani a fejlesztőknek. A népszerű böngészők többsége tiltja ezeket a bővítményeket és Ön is jobban teszi, ha megszabadul tőlük.

Kép: PCWorld

Java

Bár van még néhány webes szolgáltató és szoftver, ami igényli a Java környezetet, átlagos felhasználóként szinte nulla az esélye annak, hogy a Java-ra szüksége lesz. Ha nem foglalkozik szoftverfejlesztéssel, jobb ha megszabadul ettől is.

Quicktime

A Quicktime bár még letölthető, de a Windows kliens 2016 óta nem frissült, tehát elavult. A Trend Micro mérnökei több biztonsági rést is felfedeztek benne, ezért érdemes másik videólejátszót választani.

Kép: PCWorld

uTorrent

A uTorrent az egyik legnépszerűbb torrentkliens, amit még jelenleg is rengetegen használnak, pedig veszélyes. A kéretlen hirdetésekkel és reklámokkal teli kezelőfelület mellett megbízhatatlan is a szoftver, például 2015-ben bebizonyosodott, hogy titokban kriptót bányászott a kliensgépeken.

Kép: PCWorld

Így tudja ellenőrizni a saját eszközén

  1. Nyissa meg a vezérlőpultot
  2. Kattintson a „programok” ikonra
  3. Válassza ki a törölni kívánt szoftvert
  4. Majd kattintson a fejlécben található „eltávolítás” gombra

Szóba jöhet a tablet a laptop helyett

Az ár, a hordozhatóság és az akkumulátor-üzemidő is fontos tényező lehet a vásárláskor. → Részletek