Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legtöbb közöttük adware, mely a hirdetések megjelenítése mellett személyes adatokat lop el, de egyre gyakoribb a kémkedő stalkerware is - írja a G Data kiberbiztonsági cég adatai nyomán a hvg.hu.

Noha a mobileszközök gyártói egyre komolyabban veszik a biztonság kérdését, a kártevő alkalmazások száma egyre növekszik.

Az adware igazi reneszánszát éli, és már leginkább mobileszközökön gyakori. Első pillantásra kisebb kárt okoz, mint egy zsarolóvírus, de nem szabad alábecsülni. Ezek a kártevő appok összegyűjthetik a felhasználók tartózkodási helyét és böngészési előzményeit, majd ezeket az adatokat továbbértékesíthetik.

Az adware alkalmazások azért is terjedhetnek, mert fejlesztőik megkerülik az antivírusprogramokat vagy az operációs rendszer korlátozásait. A zsarolóvírustól vagy más kártevőtől eltérően relatíve egyszerűn kifejleszthetők, vagyis minimális erőfeszítéssel viszonylag nagy sikert érhetnek el a bűnözők. A kéretlen reklámokat megjelenítő kódok általában ingyenesen letölthető alkalmazásokkal kerülnek az eszközökre.

Szintén gyakoriak a stalkerware-ek, azaz zaklató alkalmazások. Ezek kémprogramok, amelyeket kémkedésre és egy adott személy tartózkodási helyének folyamatos követésére használnak.