A Mate 30-at szeptember 18-án mutatják be Münchenben, azt azonban még nem tudni, hogy az értékesítés mikor kezdődik - írja a portál.

Az 5G-képes Mate 30 az első zászlóshajó, azóta, hogy Donald Trump májusban nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva tiltólistára helyezte a céget.

A Google szóvivője azt monda a Reutersnek, hogy a Mate 30-on nem futhatnak Google-szolgáltatások (maga az Android természetesen igen), ugyanis az ideglenes haladék erre nem vonatkozik.

Az amerikai cégeknek külön engedélyt kell kérniük, ha a tiltás ellenére is együttműködnének kínai cégekkel. Azt nem tudni, hogy a Google folyamodott-e ilyen engedélyért annak érdekében, hogy a Huawei-készülékek zökkenőmentesen működhessenek. Azt viszont tudni lehet, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma több mint 130 kérelmet kapott amerikai cégektől, hogy gázszolgáltatónk a Huaweinek.

A Huawei szóvivője azt mondta, hogy ha az USA engedi, akkor folytatják a készülékek Andoiddal történő értékesítését, ha pedig ez nem megy, akkor saját operációs rendszert és szoftverkörnyezetet fejlesztenek.

A Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint Google-szolgáltatások nélkül senki sem fogja megvenni az androidos Huawei-készülékeket. Bár köztudott, hogy a kínai cég saját rendszert fejleszt, kérdéses, hogy ez elég vonzó alternatíva lesz-e az Androiddal szemben.

A gyártó készülékei hamar az európai vásárlók kedvencévé vált, azonban az amerikai tilalom hatására piaci részesedése 19,3 százalékra csökkent a 24,9-ről.