Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Android legnagyobb erőssége és gyengesége is egyben, hogy nyitott rendszer, így a felhasználók szinte bármit megtehetnek vele. Ennek értelmében például rengeteg alkalmazásbolt is elérhető, ahol a felhasználók azokat az appokat is letölthetik, melyek a Play Store-ban nem elérhetőek - kezdi cikkét a PC World, amely egy olyan vírus felbukkanásáról ír, amely nem a Google Play Store-ból telepíthető alkalmazások segítségével terjed.

Alapból tiltja az operációs rendszer az alkalmazásüzleten kívüli programok telepítését, de leleményes vírusok ráveszik a felhasználókat, hogy maguk kapcsolják ki ezt a korlátozást. Több adathalász weboldal előzékenyen egy útmutatót is kínál. A vírus, miután megfertőzte a telefont, azonnal elkezdi gyűjteni a telefonon megtalálható jelszavakat, bankkártya-adatokat és egyéb érzékeny információkat. Ha ez nem lenne elég, később a névjegyzéket is megtámadja és elkezdi a kapcsolataink telefonszámára elküldeni a fertőzött linket.

A Zdnet arra figyelmeztet, hogy sms-üzenetekben is jöhet a link, ami telepítteti a vírust. Ha egy Android-felhasználó rákattint a linkre, egy olyan weboldalra kerül, amely egy harmadik fél webhelyére viszi a felhasználót, ahonnan letölthet egy rosszindulatú APK-fájlt (Android Package File). A telepítést követően a FluBot minden szükséges jogosultságot megszerez ahhoz, hogy hozzáférjen és ellopjon érzékeny információkat, beleértve jelszavakat, online banki adatokat és egyéb személyes adatokat, valamint képes legyen másoknak is terjeszteni magát. A kapcsolati adatok felhasználásának mechanizmusa teszi lehetővé a FluBot számára, hogy ilyen gyorsan elterjedjen.

Bár a rosszindulatú szoftver csak az androidos készülékeket képes megfertőzni, az Apple-felhasználókat is arra kérik, hogy legyenek óvatosak a szöveges üzenetekkel, amelyekben arra buzdítják őket, hogy kattintsanak egy szállítmányról szóló linkekre, mivel a rosszindulatú weboldalakat továbbra is felhasználhatják személyes adatok ellopására.