Az autótolvajok most már a csúcskategóriás járművek követésére használják az AirTageket, hogy valós időben kövessék a kocsik tartózkodási helyét. A kanadai York megyei rendőrség 2021 szeptemberétől mostanáig már öt olyan esettel találkozott, amikor a gyanúsítottak az Apple AirTageket használták az ellopni tervezett járművek követésére - írja a TechSpot.

A tolvajok a nyomkövetőket a nyilvánosparkolókban szerelték fel az eszközt olyan nem látható helyeken elhelyezve azokat, mint a pótkocsik vonóhorgai, lökhárítók alatt, vagy a tanksapkánál. A tolvajok ezután addig tudják követni a járművet, amíg egy lopásra alkalmas helyen, például az áldozat lakóhelyén nem találják.

Az Apple AirTags elrejtése az autóban csak a kompakt forma és méret miatt lehetséges. A kerek forma és a kis méret megkönnyíti és gyorsabbá teszi a nyomkövető elrejtését, mintha ténylegesen ellopnák az autót egy forgalmasabb helyen. Elég csak egy ragasztóval, vagy mágnessel felhelyezni a járműre.

Annak megakadályozására, hogy az AirTag tulajdonosok mások becserkészésére használják az Apple nyomkövetőjét, a gyártó ellenintézkedéseket vezetett be. Ha az autójában valahol elrejtette egy tolvaj az AirTag-et, és önnek van iPhone-ja, akkor a közelében észlelheti azt. Még ha nincs is iPhone-od, a nyomkövető valamikor nyolc és 24 óra között elkezd riasztó hangot kiadni, miután eltávolodott a tulajdonos közeléből.

Ez az időablak még mindig több mint elég idő az ellopáshoz, de más intézkedésekkel megakadályozhatja, hogy a tolvajok sikerrel járjanak. Néhány példa erre: parkoljon az autójával a garázsban a felhajtó helyett, vagy használjon kormányzárat, hogy megakadályozza őket a vezetésben, még akkor is, ha el tudják indítani a járművet!