Az áprilisban kezdődött vizsgálat szerint a tervezett felvásárlás összeegyeztethető az EU versenyszabályaival.

Az Európai Bizottság korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a két nagyon hasonló területen tevékenykedő gazdasági szereplő egyesülése csökkentheti a zenei streaming szolgáltatások választékát, amely hátrányosan érinti a felhasználókat.

A brüsszeli testület megállapítása szerint felvásárlás esetén az amerikai cég a jelenlegi versenytársa, a brit bejegyzésű Shazam felhasználóinak kereskedelmi szempontból érzékeny adataihoz való hozzájutása nem ellentétes az uniós szabályozással.

Noha az ilyen adatokhoz való hozzáférés lehetővé teszi az Apple számára, hogy közvetlenül célozza versenytársa ügyfeleit és arra ösztönözze őket, hogy váltsanak az általa nyújtott Apple Music szolgáltatás használatára, az ilyen törekvés elhanyagolható hatással járna - állapították meg. A Shazam adatbázisának az Apple felhasználói adatai közé integrálása nem nyújt számottevő előnyt az összefonódással létrejött vállalkozás számára azon piacokon, amelyeken működnek, az előbbi cég adatbázisa ugyanis nem egyedi jellegű.

A konkurens zenei streaming szolgáltatások nem kerülnek versenyhátrányba, a szolgáltatások ugyanis elsősorban kiegészítő jellegűek - közölte a bizottság.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.