Egy amerikai bíró pénteken döntött egy nagy trösztellenes perben ami kiiktat több korlátozást az Apple App Storejában, ami által a fejlesztők több csatornán gyűjthetnek kifizetéseket a felhasználóktól – írja a Guardian.

A döntés a Fortnite alkotója, az Epic Games által indított per részeként született. Az Epic azzal vádolta az Apple-t, hogy monopóliumként működteti az App Store-t, és túl nagy hatalmat gyakorol afölött, hogy milyen alkalmazások engedélyezettek és hogyan futhatnak. A per az Apple alkalmazáson belüli vásárlási politikáját célozta, amelynek értelmében a fejlesztőknek akár 30 százalékos díjat számít fel a nyereségért.

A pénteki döntés az Apple App Store szabályainak egyik központi részét érinti, amely megtiltja a fejlesztőknek, hogy más fizetési megoldásokra is felhívják a felhasználók figyelmét az Apple fizetési mechanizmusain túl.

A bíró úgy ítélte meg, hogy az Epic nem bizonyította, hogy az Apple illegális monopólium lenne, de megmutatta, hogy az okostelefon-óriás "versenyellenes magatartást" folytat a kaliforniai törvények szerint.

Az Epic egyértelművé tette, hogy bár az ügy kulcsfontosságú elemeiben a javára döntötték el, a döntést nem tekinti győzelemnek, és fellebbezni is kíván.