A TSMC 20 százalékos áremelésről értesítette ügyfeleit, de azoknál a lapkáknál (5 nanométer), amelyeket az Apple is használ 3-10 százalékos lehet az növekedés mértéke. A TSMC processzor-üzletágának ötödét egyébként az Apple-megrendelések fedik le.

Bár a processzorgyártónál az emelés csak 2022-ben lesz esedékes az Apple állítólag már az ősszel bemutatott iPhone 13-ak esetében érvényesíti ezt az áraiban - olvasható a szakportálon.

Ez azonban nem minden: mivel az Apple jellemzően megtartja kínálatában néhány régebbi modelljét is, amelyek szintén 5nm-es lapkákkal futnak, ott is drágulás jöhet, vagy éppen nem csökken az ára a szokott mértékben az új készülék megjelenése után.

Toboroz a Foxconn

Közben az Apple egy másik nagy beszállítója a telefonokat összeszerelő Foxconn gyorsított eljárásban 200 ezer új dolgozót vesz fel, hogy ki tudják szolgálni az iPhone 13-mal kapcsolatos igényeket.

A toborzásban a helyi önkormányzat is segít, amely buszokkal szállítja a jelentkezőket a céghez. A Foxconn állítólag helyben le is tesztel mindenkit koronavírusra - írja az Apple Insider.