Az EU versenyhatósága szerint az Apple visszaélt a domináns pozíciójával, hiszen az ellenőrzése alatt tartotta, hogy ki érheti el a felhasználókat a készülékei, és az operációs rendszerén keresztül. A vizsgálat hírére az Apple részvényeinek az értéke 0,7 százalékkal csökkent. 

Az Európai Bizottság szerint az Apple versenyellenes magatartása 2015 óta tart, amikor elindította az Apple Pay-szolgáltatást. Azóta már több mint 2500 bank használja a fizetési platformot. 

Az Apple azt állítja, hogy az európai felhasználók számára sok fizetési rendszer elérhető, és mindig biztosították, hogy bárki hozzáférhessen a technológiájukhoz, miközben igyekeztek a biztonságot szem előtt tartani, és figyelembe venni az adatvédelmi követelményeket is. 

Az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa, Margrethe Vestager szerint viszont nincs arra utaló bizonyíték, hogy az Apple esetében valóban magasabb lenne a biztonsági kockázat, vagyis a cég gyakorlatát „nem lehet biztonsági megfontolásokkal igazolni”. 

Egyébként nem ez az egyetlen folyamatban lévő EU-s vizsgálat a techóriás ellen: 2020-ban két vizsgálatot is indított az unió az Apple fizetési rendszerével kapcsolatban, hogy kiderüljön, hogy a vállalat megszegte-e a versenyjogi szabályokat az Apple Pay és az App Store esetében. 

Az unió idén márciusban elfogadott egy intézkedéscsomagot, mely alapján feketelistára tehet majd a nagy platformok által alkalmazott bizonyos gyakorlatokat, és az Európai Bizottság piaci vizsgálatokat is folytathat, valamint szankcionálni fogja a nem megfelelő magatartást.

Emellett a tisztességtelen üzleti gyakorlatokra leginkább hajlamos, „alapvető platformszolgáltatásokat” nyújtó nagyvállalatokat megbírságolhatja az éves összbevételük 10 százalékáig terjedő összegig.