Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Amazon.com, az Apple, a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet nyilvános adatai a termékeikben felhasznált arany egy részének forrásaként az olasz Chimet nevezik meg. A technológiai cégek gyakran használnak kis mennyiségű fémet a szórakoztatóelektronikai áramköri lapokban.

A Reporter Brasil oknyomozó újságíró szervezet által megszerzett és a Reuters által áttekintett rendőrségi dokumentumok szerint a brazil szövetségi rendőrség azzal vádolja a Chimetet, hogy több millió dollár értékben vásárolt aranyat a CHM do Brasil kereskedőtől, amely állítólag illegálisan szerezte be a nemesfémet.

A CHM do Brasil ügyvédjén keresztül válaszolt a kérdésekre, és azt mondta, hogy minden aranyat legálisan, megfelelő dokumentációval szerzett meg.

Az illegális bányászat megugrott Brazíliában, amióta 2019-ben hivatalba lépett a jobboldali Jair Bolsonaro elnök, aki legalizálni akarta a bányászatot az őslakosok földjén.

A szabályozatlan bányák elpusztították az Amazonas esőerdei földjeit, miközben halálos higannyal szennyezték a folyókat. A bányászok többször összecsaptak a földjeiket védő őslakos törzsekkel.

Az Instituto Escolhas brazil fenntarthatósági agytröszt becslése szerint Bolsonaro első két hivatali évében 84 tonna illegális aranyat termeltek ki az országban, ami 23 százalékkal több, mint a két évvel korábbi időszakban, és a teljes brazil aranytermelés közel felének felel meg.

"Egy vállalat, amely Brazíliából vásárol aranyat, tudja, hogy nagy a kockázata annak, hogy szabálytalan aranyat - amazóniai véraranyat - vásárol" - mondta Larissa Rodrigues, az Escolhas-jelentés egyik szerzője.

A Chimet képviselője elmondta, hogy a vállalat megszakította kapcsolatait a CHM-mel, miután 2021 októberében tudomást szerzett a vádakról, amikor a rendőrség kilenc brazil államban és a szövetségi körzetben razziákat tartott a CHM és más, állítólag az illegális aranykereskedelemben részt vevő személyek ellen.

Az Apple nem foglalkozott konkrétan a Chimet kérdésével, de nyilatkozatában azt mondta, hogy politikája tiltja az illegálisan bányászott ásványok használatát. Azokat a vállalatokat, amelyek nem tudnak megfelelni, eltávolítják a beszállítói láncból - közölte az iPhone gyártója.

Az Amazon, az Alphabet és a Microsoft nem kívánt nyilatkozni.