Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emberi jogi szervezetek és velük egyetértő politikusok évek óta kongatják a vészharangot, hogy az mesterséges intelligencia-alapú megfigyelési technológiák veszélyt jelenthetnek a társadalom szabadságára. Az elrettentő példa a Kínában kiépített komplex rendszer, melyben még pontozzák is az állampolgárok viselkedését - olvasható a portálon.

A javaslat a közös jogszabályok kezdeményezéséért is felelős Európai Bizottság felkérésére reagál, amely egy átfogó uniós AI-reguláció megalkotását indítványozta. Az EDPB és az EDPS konkrétabban az "arcfelismerés, a járás, az ujjlenyomatok, a DNS, a hang, a billentyűleütések és egyéb biometrikus, vagy viselkedési jelek" bármely kontextusban történő rögzítésének betiltását kéri a nyilvános helyeken.

A közös javaslat szerint ugyancsak törvényileg kell ellehetetleníteni az emberek AI-rendszerekkel történő profilozását, azaz, hogy "csoportokba sorolják őket etnikai, nemi, politikai, vagy szexuális irányultság alapján", vagy bármely osztályozás mentén, ami miatt diszkriminációt szenvedhetnek el. Az EDPB és az EDPS továbbá azt is szeretné elérni, hogy tilos legyen AI segítségével következtetés levonni egy természetes személy érzelmeivel kapcsolatban. Ez utóbbit használják a hatóságok például akkor, amikor egy merénylet elkövetőjét igyekeznek kiszúrni egy nagyobb tömegben.