Íme, egy való életből vett példa, hogy mitől okosak a városok

Magyarországon is lehet találkozni olyan útmenti kijelzőkkel, amelyek javaslatot tesznek az autósoknak, hogy milyen sebességgel haladjanak, ha a következő zöld lámpát el szeretnék érni. Ezt valósították meg Las Vegasban, csak egy kicsit intelligensebb módon.
Szász Péter, 2019. február 19. kedd, 06:40
Fotó: Napi.hu - Audi

Las Vegasról tudni kell, hogy működik ott egy - a teljes közlekedési hálózatot átfogó - rendszer, amely többek között ismeri a közlekedési lámpák ritmusát - írja az Engadet.

A város pedig ezt az információt valós időben osztja meg másokkal, többek között az Audival, amely nemrég végzett ott teszteket.

A német gyártó autói képesek a saját kijelzőjükön megjeleníteni, hogy hány másodperc múlva váltanak zöldre vagy éppen pirosra azok a közlekedési lámpák, amely felé a kocsi közeledik.

Az Audi azonban ennek az információnak birtokában azt is képes kijelezni, hogy milyen sebességgel érdemes megközelíteni az adott lámpát, vagy azért, hogy elérjék a zöldet, vagy, hogy ne kelljen sokáig állni a pirosnál.

Azt minden autós tudja, mennyire idegesítő a piros lámpát kémelni, miközben azt a 20-40 másodpercet "hasznosabban" is el lehetne tölteni. Ha elterjednek az okosvárosok és az okosautók, akkor ennek vége lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK