Nehéz elképzelni egy olyan boltot, ahol sem eladó, sem pénztáros nincs, pedig van már ilyen és lesz is, legalábbis Lengyelországban, ahol az elsőt júniusban nyitja meg a Surge Cloud vállalkozás - adta hírül a Rzeczpospolita. A teljesen automata üzletet neve Take&Go lesz, a vásárláshoz egy mobilapplikációra lesz szükség.

A vásárlók a nap bármely szakaszában betérhetnek a boltba mobilapplikációjukat használva, beírva a megfelelő kódot. Az okos telefont ráteszik a bejárati szkennerre, ami megnyitja a bolt kapuját. Ezután kiválasztják a kinézett terméket, amiért nem készpénzzel fizetnek, hanem valamilyen mobilfizetési rendszert használva.

Az első boltot Poznanban nyitják, és további 21-et terveznek még idén három különböző városban. A Surge Cloudnál úgy vélik, hogy a hagyományos vásárlás egyre jobban fárasztja a vevőket és túl sok időt vesz igénybe. Az tény, hogy Mastercard felmérése szerint a lengyel vásárlók 71 százaléka nagyon unja a sorban állást a pénztáraknál, 47 százalékuk úgy véli, ez a legrosszabb eleme a vásárlásnak.