Joshua Siegel, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) detroiti születésű kutatója alkotott egy olyan okostelefon-applikációt, amely meg tudja állapítani, hogy mi működik rosszul egy autóban pusztán azok zaja alapján, amelyeket hallani lehet a kocsi belső terében utazás közben, vagy állás közben a nyitott motorház közelében állva.

A DataDriven nemcsak a zajokkal foglalkozik, hanem le tudja olvasni az okostelefon gps-éről a sebességre vonatkozó adatokat is. A választ egy algoritmus adja meg, amelyet a Siegel különböző autók sokféle problémás zajával edzett. A próbák során az esetek 90 százalékában pontos választ adott. Számításai szerint alkalmazása havonta minimum 125 dolláros megtakarítást jelent az autótulajdonosoknak azáltal, hogy megelőzi a nagyobb javításokat - írta a MIT honlapja, a technologyreview.com alapján a napilap.

A DataDriven jelenlegi fejlettségi állapotában fel tudja ismerni például, hogy a motornak csak három hengere jár, mert a negyedik meghibásodott, hogy a kerekek nincsenek egyensúlyban, ha a gumikban nincs elegendő nyomás, vagy ha a gumik bordázata elvékonyodott, ha a levegőszűrő hatástalan, mert beporozódott.

Siegel az algoritmust úgy tanította meg az autó hangjainak felismerésére, hogy gépkocsikat bérelt és szándékosan idézett elő rajtuk hibákat, amelyeknek a hangját fel akarta ismertetni. Most azon dolgozik, hogy egy olyan algoritmust fejlesszen ki, aminek azt kell jeleznie, hogy mikor kell olajat cserélni a maximális hatékonyság érdekében.