Több, az orosz kormányhoz köthető weboldalt, köztük az állami finanszírozású Russia Today felületét is elérhetetlenné tette az Anonymous – írja az ABC nyomán a 24.hu. A magukat a csoporthoz kötő hackerek szerint olyan műveletekbe kezdtek, amelyek miatt rövid időre összeomlottak az RT.com, valamint a Kreml, a kormány és a védelmi minisztérium oldalai.

Az RT.com elismerte a támadást, mint írják, több oldal lelassult, vagy elérhetetlenné vált.

Az RT az ukrajnai helyzetről oroszbarát szemszögből közvetít, a csatornát többen Vlagyimir Putyin személyes propagandaeszközének tekintik.

Robert Potter kiberbiztonsági szakértő szerint túlterheléses támadásokat (DDoS) indítottak. A DDoS lényege, hogy nagyszámú kérést küldenek a megcélzott webes erőforrásnak azzal a céllal, hogy túlterheljék az oldalt, és emiatt annak ne legyen kapacitása a sok felkeresés kezelésére, valamint hogy megakadályozzák a weboldal megfelelő működését. A túlterheléses támadás viszonylag könnyen kivitelezhető, illetve kivédekezhető. Az egyik megoldás, hogy korlátozzák a külföldi forgalmat, ami magyarázatot adhat arra, hogy az RT.com-ot miért könnyebb most Oroszországból elérni.

Potter szerint az orosz propagandaoldal támadása nem nagy ügy, a szakértő viszont arra számít, hogy folytatódni fog az Anonymous aktivitása. A csoport már február 15-én azzal fenyegetőzött egy videóban, hogy „túszul ejti” az orosz ipari vezérlőrendszereket, ha az ukrajnai válság súlyosbodik.

Az orosz offenzíva csütörtöki indulása kibertámadást is tartalmazott, erre tekinthető válaszcsapásnak az Anonymus húzása.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.