Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a növekvő kereslettel lépést tartó bitcoin-kibocsátás 2033-ra kudarcra ítélheti a globális felmelegedés 2 Celsius-fokra való korlátozásának célját - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

A 2015 decemberi párizsi klímaegyezmény aláírói célul tűzték ki, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti időkhöz képest. De a bitcoin-bányászat és -kibocsátás, amelyhez hatalmas számítási erőforrásokra van szükség, ami nagyteljesítményű számítógépeket és hozzájuk hatalmas mennyiségű energiát igényel - figyelmeztettek a szakemberek. "Jelenleg a szállítást, a lakhatást és az élelmiszer-előállítást tartják a klímaváltozás legfőbb hozzájárulóinak. Ez a kutatás bemutatja, hogy a bitcoint is csatolni kell a listához" - mondta Katie Taladay, a tanulmány társszerzője.

A bitcoin-bányászat jövedelmező vállalkozás, egy bitcoint jelenleg 6300 dollárért árulnak. Becslések szerint 2017-ben a bitcoin kibocsátása és használata mintegy 69 millió köbtonna szén-dioxidnak megfelelő emissziót bocsátott ki, miközben ugyanabban az évben a világon folyt pénznélküli tranzakcióknak csak kevesebb mint fél százalékát adta a bitcoin-kereskedés.

Mivel a bitcoin egyre szélesebb körben terjed, a kutatók úgy vélik, hogy 15 éven belül annyi elektromos energia szükséges a bitcoin kibocsátáshoz és kereskedéshez, amely mintegy 230 gigatonna szenet bocsát ki. (Egy gigatonna egyenlő egymilliárd köbtonna szénnel.) "Bárhogy is nézzük, ez rengeteg energiát használ el, ami rossz üzlet a környezet számára" - mondta Camilo Mora, a tanulmány társszerzője a Thomson Reuters Foundationnek.

Az emberi tevékenység környezetpusztító hatása egyre drámaibb. A WWF természetvédelmi szervezet kedden megjelent friss Élő Bolygó Jelentése szerint mostantól 2020 végéig történelmi időket élünk, és ha most nem lépünk, abból nagy baj lehet. Az ENSZ szakértőinek nemrég közreadott jelentése szerint az emberiségnek alig 10 éve maradt, arra, hogy csökkentse a légkörben a szén-dioxid mennyiségét, különben vége az eddig ismert formájában a Földnek - írta a hvg.hu.

Katrina Kelly-Pitou, az Pittsburghi Egyetem kutatója a bitcoin környezetszennyezése kapcsán megjegyezte: a kriptopénz-bányászat egyre energiahatékonyabbá válik. A bitcoin-bányászok elfordulnak a kínai honlapoktól, amelyek szénbányászat révén jutnak energiához, és környezetbarátabb honlapokat használnak Izlandon és az Egyesült Államokban.

A kép forrása: Shutterstock.