Az emberiséget hirtelen kipusztító járványra figyelmeztet a WHO

Felkerült a rejtélyes nevű X-kór az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyorsbeavatkozást igénylő betegségeinek listájára: ez a betegségek Jolly Jokere, amit még nem ismerünk, de nagyon nagy valószínűséggel megjelenik majd és kiírtja az emberiséget. Egy veszélyes betegségtől viszont már nem kell tartani.
Szabó Dániel, 2018. március 13. kedd, 16:07
Fotó: Pixabay

Frissítette a potenciálisan világjárványt okozó betegségek listáját a WHO, ami alapján évek óta azt javasolja a szervezet, hogy megkettőzött erőkkel folyjon a kutatás és vakcinafejlesztés, ha nem akar a világ a pestishez vagy spanyolnáthához hasonló pusztító járványokkal szembesülni - írja az Index.

A lap szerint a 2015-ben kitalált összesítés, mely a világ legveszélyesebb járványt okozó kórságait rangsorolta az idén megváltozott. A WHO most azt javasolja, hogy a következő betegségek esetében fokozzák a kutatási és fejlesztési tevékenységet a közegészségügyi szervezetek: krími-kongói vérzéses láz, bbola- és Marburg-vírus, Lassa-láz, a MERS-CoV és SARS-vírus, a Nipah-láz és társai, a Rift-völgyi láz, a Zika-vírus és a már említett X-kór.

Utóbbi egyelőre nem létezik, egy olyan valószínű esemény, amiről nem tudni, hogy pontosan mikor, hol és milyen formában, de nagy jó eséllyel be fog következni. Lehet egy idáig teljesen ismeretlen vírus, ami az állatvilágból átugrik az emberekre, lehet egy mesterséges, katonai, biotechnológiai fejlesztés, ami elszabadul, lehet ismert kórokozók mutációja, egyesülése, vagy akár összehangolt terrortámadás eredménye.

A listára azért került fel, hogy a világ kormányai ne feledkezzenek meg az egészségügyi veszélyekről és hogy fontosak a gyógyszerészeti kutatások.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK