Az Uber szoftvere okozta a halálos balesetet

Az Uber szoftvere, nem pedig a Volvo szenzorai okozták a márciusi halálos balesetet - írja a 444.hu a Huffpost nyomán.
Szász Péter, 2018. május 27. vasárnap, 12:25
Fotó: Stocksnap

Hat másodperccel a baleset előtt érzékelték az Uber önjáró Volvójának szenzorai azt az úttesten szabálytalnul átkelő biciklistát, amit aztán az önjáró autó ennek ellenére is halálra gázolt - olvasható a portálon.

A kocsi mintegy 65 kilométer per órás tempóval haladt a baleset előtt. Elég idő lett volna rá, hogy nullára fékezve elkerülje a balesetet.

A teljes leállásra az az 1,3 másodperc is elég lett volna. A Volvo rendszere fékezett is volna, de az Uber mérnökei előzőleg ezt kiiktatták, mert szerintük a Volvo évek óta megbízhatóan működő, rengeteg balesetet megelőző rendszere "kiszámíthatatlan", és összevissza fékezget.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság, az NTSB csütörtökön nyilvánosságra került jelentése szerint egyértelműen az Uber szoftvere a felelős a balesetért: a biciklijét toló gyalogost előbb "ismeretlen tárgyként", majd "járműként", végül "bicikliként" azonosította, de képtelen volt kiszámolni haladási irányát és elkerülni az ütközést.

A járműben egyedül ülő kezelő pedig éppen a rendszer megfigyelésével volt elfoglalva, így ő se tudott időben közbelépni.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.05.27 12:32

Nincs még valódi önvezető autó, assistok vannak, az újságírók meg hozzájárulnak a hülyeség sulykolásához.

"A járműben egyedül ülő kezelő pedig éppen a rendszer megfigyelésével volt elfoglalva, így ő se tudott időben közbelépni."
Ez meg egy vicc: az assist funkciók figyelmeztetik a sofőrt hogy baj van, be kell avatkozni, a kormány megrázásával, és vagy finom, de érezhető fékezésekkel, hacsak a lángelmék az Übernél ki nem kapcsolták. Aki ott ült, annak fogalma nem volt hogy hol van és mit keres ott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html