agy-Britannia nemrég teljesen kivált az Európai Unióból, e folyamat következményeként pedig több tízezer webhely-fenntartó kapott levelet arról, hogy a továbbiakban már nem jogosult a .eu végződésű domain használatára - írja a hvg.hu.

A ZDNet szerint a .eu-s címek delegálását végző Eurid mintegy 50 ezer helyi weblaptulajdonosnak (jogi és természetes személynek egyaránt) küldött ki értesítőt az általa fenntartott portál (vagy portálok) felfüggesztéséről.

Az érintetteknek március 31-ig van lehetőségük igazolniuk EU-s, esetleg kettős állampolgárságukat, máskülönben a birtokba vett domain használata végérvényesen elvész. Az Eurid szerint a felszabaduló címeket 2022 januárjától teszik újból regisztrálhatóvá.

A helyzet érdekessége, hogy az Európai Bizottság (EB) már két éve, 2018-ban figyelmeztette a briteket, hogy a Brexittel elveszhetnek a .eu-s lapok. Úgy tűnik, többekhez nem ért el az üzenet. A .eu-s címek közül a legtöbbet egyébként Németország tartja fenn, csak ott egymillió ilyen oldal létezik.