Budapest az egész régiót maga mögött hagyta

A magyar főváros a hetedik helyen áll egy friss listán, amely az európai technológiai ipart és annak fő központjait elemzi. Az egész régió mögöttünk.
Napi.hu, 2016. december 19. hétfő, 14:52
Fotó: Napi.hu

Európa legjelentősebb technológiai központja London, Párizs és Berlin a CBRE Európai technológiai klaszterek kutatása szerint. A három nagy európai főváros után München, Madrid és Dublin következik, Budapest pedig a hetedik a listán.

HelyezésVáros
1.London
2.Párizs
3.Berlin
4.München
5.Madrid
6.Dublin
7.Budapest
8.Bukarest
9.Isztambul
10.Tel-Aviv
11.Koppenhága, Stockholm
13.Amszterdam
14.Moszkva
15.Barcelona
16.Bécs
17.Róma
18.Milánó
19.Temze-völgy klaszter
20.Helsinki
Forrás: CBRE

A vizsgált 35 nagyváros mindegyikében legalább 40 ezer alkalmazott dolgozik a technológiai cégeknél, a lista élén álló Londonban több mint 430 ezren vannak, és minden 5. irodai munkatárs ebbe a csoportba tartozik. Budapesten is közel 100 ezer munkavállaló dolgozik az IKT-szektor cégeinek, amelyek a város modern irodaterületének több mint 15 százalékát bérlik.

Kattintson a nagyobb méretért!

A CBRE jelenésének legfontosabb megállapításai:

  • Az elmúlt 5 évben a technológiai szektor sokkal gyorsabban bővítette alkalmazottai számát, mint más irodában működő vállalatok iparágai, és a technológiai szektor a következő években is felülteljesítő lesz a létszám növelésében. Ez jellemzi az olyan nyugat-európai városokat, mint Berlin, Dublin, London, München és Bécs, valamint a gyorsan fejlődő felzárkózó piacok közül Budapestet, Bukarestet és Isztambult is.
  • Számos európai nagyvárosban a technológiai vállalatok által bérelt irodaterület a 2008-2009-es gazdasági világválság előtt jellemző 10 százalékról 2016-ra folyamatosan, 16 százalék fölé nőtt, megelőzve a banki és pénzügyi szektor által bérelt terület növekedését.
  • Londonból, Münchenből és Párizsból érkezik a legtöbb szabadalom-kérelem az Európai Szabadalmi Hivatalhoz.
  • Egyes technológiai központok bizonyos al-szektorok vállalatait vonzották magukhoz. A digitális hirdetéssel foglalkozó cégek aránya Berlinben például kimagasló, hasonlóan kiugró az IT-szolgáltatók részesedése a budapesti irodapiacon.
A hír már csak azért is pozitív, mert az Orbán-kormány évekkel korábban eldöntötte, hogy a térség startup-központjává tennék a magyar fővárost. Bár az ezt támogató - korábban belengetett - adókedvezmény sok évet késett, az utóbbi időben rengeteg pénzt - néha baráti cégeken keresztül - öntöttek a start ökoszisztéma építésébe. Hogy ez az ország számára is megtérül-e, az a jövő zenéje.

HOZZÁSZÓLÁSOK