Lényegesen kényelmesebbé válhat a bevásárlás egy új fejlesztésnek köszönhetően: robotok hozhatják házhoz a megvásárolt élelmiszert Szingapúrban. Az OTSAW Digital startup által fejlesztett, Camello névre hallgató robotokat 700 háztartás próbálhatja ki első körben egy évig a Reuters cikke szerint.

A robotokhoz egy applikáció is tartozik, amelyen kiszállítási időpontot lehet foglalni, valamint követni lehet a robot útját, de jelzik, ha felvette az árut, és azt is, amikor megérkezik az épület elé. A robotokat egy darabig a cég egy dolgozója is elkíséri, hogy meggyőződének, nem történt probléma az út során.

Önmagukat fertőtlenítik a guruló dobozok

A robotok, amelyek leginkább guruló dobozokra emlékezetnek, 3D érzékelőkkel, kamerával vannak felszerelve, a csomagterük pedig két kamrából áll. Mindegyik rekeszbe 20 kilogrammnyi élelmiszert lehet bepakolni. A robotok egyelőre hétköznaponként 4-5 kiszállítást végeznek, szombaton pedig csak fél napot dolgoznak.

Az áruk kiszállítása után pedig UV-fénnyel fertőtlenítik magukat. A startup szerint a pandémia idején különösen megnőtt az igény az érintkezésmentes bevásárlást és kiszállítást biztosító szolgáltatások iránt.

Jönnek az önvezető robotok Amerikában is

Nem ez OTSAW Digital első cég, amely robotokkal oldaná meg a bevásárlást: az Egyesült Államokban, Kaliforniában élelmiszert, pizzát és gyógyszereket szállíthatnak a jövő évtől önvezető, robotizált járműveken. A Nuro, robotikával foglalkozócég megkapta az engedélyt az önvezető autók bevetésére.

A szolgáltatás módosított, önvezető személyautókkal kezdődött, ezt követik majd az úgynevezett R2-es járművek, amelyekben már vezetőülés sincs. A tojás alakú R2-es járművek 35 mérföld/órás sebességgel (közel 56 kilométer/óra) tudnak közlekedni.