A Smartkas megújuló energiával működtetett üvegházakat hoz létre, amelyekbe növényfarmokat telepít, így a külső klímától függetlenül tud növényt termeszteni - és folyamatosan szüretelni. A két éve indult startupnak Hollandiában, Angliában és Brazíliában van már farmja, és további tucatnyit tervez; több Magyarországon lesz, de építenek beltéri farmot a Közel-Keleten is.

A Smartkas Hungary Holding Kft. maga szervezi az építési projekteket, és a növénytermesztéssel is az új cég foglalkozik - írja a HVG.

Budapesten 12 mérnökkel nyitottak irodát a Lehel téri Green House-ban. Ez lesz a központi irodája a közép- és kelet-európai operációjuknak is - írja Mészáros Dávid startup vállalkozásáról a Forbes.

Erdélyben 20 ezer négyzetméteres csarnokban építenek vertikális farmot a Gyergyói-medencében, itt egy erdélyi családdal léptek partnerségre. Magyarországon és a környező országokban öt futó projektjük van, ahol a közeljövőben szeretnék elindítani a termelést. Itt vertikális farmok helyett üvegházak lesznek, benne bogyós gyümölcsök, salátafélék, fűszernövények és komló, aminek a nagy sörgyárak és a fejlett kisüzemisör-gyártás miatt meglepően nagy a felvevőpiaca Magyarországon.