Google megnyitja a hozzáférést Bardhoz, az új mesterséges intelligencia (MI) alapon működő chatbot eszközéhez, amely közvetlen versenytársa lesz a ChatGPT-nek – írja a CNN.

Az ígéretek szerint Bard segít a felhasználóknak

  • esszéket megírni,
  • megszervezni egy rendezvényt,
  • de akár ebédötleteket is tud majd ajánlani a hűtőszekrényben lévő ételek alapján.
Ez egy különálló, a Google keresőmotorját kiegészítő élmény lesz

– mondta a vállalat képviselője.

A Google közölte, hogy egyelőre csak angol nyelven lesz elérhető az alkalmazás, de a későbbiekben tervezik a nyelvek kiterjesztését is.

Továbbra is a ChatGPT vezet a piacon, de a többi cég is próbálkozik

  • A Google már a múlt héten bejelentette, hogy többek között a Gmailbe és a szövegszerkesztő alkalmazásukba is beépítik a mesterséges intelligenciát.
  • Nem sokkal később a Microsoft is bejelentette, hogy hasonló mesterséges intelligencia-fejlesztést hajt végre a termelékenységi eszközein.

Bardot egyébként már a múlt hónapban elindították, ugyanakkor a demó verziót sokan kritizálták, mert pontatlan választ adott egy űrkutatással kapcsolatos kérdésre.

A Google anyavállalatának részvényei akkor 7,7 százalékot estek emiatt. A cikk írásakor a cég részvényei 103,57 dolláron állnak.

Yahoo Finance
Kép: Yahoo Finance

A ChatGPT-hez hasonlóan, a Bard is egy nagy nyelvi modellre épül. Ezeket a modelleket hatalmas online adathalmazokon alapján képzik, hogy a felhasználói kérésekre meggyőző válaszokat generáljanak.

A ChatGPT-re irányuló óriási figyelem állítólag arra késztette a Google vezetőségét, hogy „vörös kód”-ot hirdessen a keresési üzletágában.

A Bard baklövése azonban rávilágított arra a kihívásra, amellyel a Google és más vállalatok szembesülnek a technológia alapvető termékeikbe való integrálásával kapcsolatban.

Elismerte a hibákat a Google

A Google elismerte, hogy az MI-eszközök „nem hibátlanok”.

  • Probléma például az elfogultság, a hamis információk tényként kezelése, illetve az agresszív válaszok a chatbot részéről.
  • A tech cég kiemelte, hogy továbbra is az emberi visszajelzéseket használja fel a rendszer javításához.
  • Új védőkorlátot is bevezettek, amely korlátozza az interakciók számát, azért, hogy témán belül tudják tartani a párbeszédet.

Erre reagálva a ChatGPT-t is működtető OpenAI bejelentette, hogy a GPT-4, ChatGPT és a Microsoft új Bing böngészőjében is megtalálható lesz egy hasonló biztosítékrendszer.

A GPT-4 szárnyal

Nemrég mutatták be a GPT-4-et, amely meghökkentő felhasználói teszteredményeket mutatott.

A vállalati bemutató során kiderült, hogy az új rendszer

  • pereket képes fogalmazni,
  • szabványosított vizsgákat is le tud tenni,
  • és akár egy kézzel rajzolt vázlatból is tud működő weboldalt építeni.