Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A generatív mesterséges intelligencia (MI) rendszerek „jelentős zavarokat” okozhatnak a munkaerőpiacon
– írja a Business Insider a Goldman Sachs új kutatása alapján.

Az elmúlt hónapokban futótűzként kezdett terjedni az ilyen alkalmazások népszerűsége, különösen az OpenAI ChatGPT-je. A chatbot olyan felkapott lett, hogy több más tech céget is arra ösztönzött, hogy saját MI-rendszereket hozzon létre, ilyen például a Google Bard szoftvere is.

A generatív MI a mesterséges intelligencia egy olyan típusa, amely képes a felhasználó kérésére szöveget vagy más tartalmat generálni.

A kutatók az amerikai és európai foglalkozásokra vonatkozó adatok elemzése alapján becsülték meg, hogy az új technológia 300 millió teljes munkaidős állást tehet ki az automatizálásnak, ha beváltja az ígért képességeit.

  • A jelenlegi munkahelyek nagyjából kétharmada ki van téve a mesterséges intelligencia valamilyen mértékű automatizálásának – ez azonban pozitív következmény, hiszen megkönnyíti és gyorsítja a munkafolyamatokat.
  • A munkák negyedét pedig könnyen helyettesíteni is tudja majd.

A szellemi foglalkozásúak vannak a legnagyobb veszélyben

A jelentés kiemelte, hogy a jogi dolgozók és az adminisztratív személyzet különösen ki van téve a fenyegetésnek, mely szerint a chatbotok elveszik a munkájukat.

Ez azért van így, mert a jogi szolgáltatások iparágát viszonylag kevés olyan foglalkozás alkotja, amelyek már most is nagymértékben ki vannak téve a mesterséges intelligencia automatizálásának

– mondta Manav Raj, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa az Insidernek.

Közben új munkahelyeket is teremthetnek a chatbotok

A generatív mesterséges intelligencia széles körű bevezetése jelentős munkaerőköltség megtakarításához is vezet, de új munkahelyeket is létrehozhat.

Már most több új munkakört teremtett, köztük a prompt mérnököket, amelynél már nem kódokat kell írnia a mérnöknek, hanem a chatbotok tesztelése után szövegesen értékeli az eredményeket.

Az új technológia a globális munkatermelékenységet is javíthatja. A Goldman becslése szerint az MI rendszerek akár 7 százalékkal is növelhetik az éves globális GDP-t.

 

Megérkezett a ChatGPT versenytársa

Az OpenAI után a Google is nagyratörő tervekkel veti bele magát a chatbotok világába. A legújabb mesterséges intelligencia neve Bard lett. A Google teljesen önállóan kezeli a rendszer működését, a hagyományos keresőmotor csak a források ellenőrzését szolgálja.