Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amint épp kilábalna a világgazdaság a Covid-19 járvány által okozott válságból, a leginkább szem előtt levő és leginnovatívabb területek kerülnek gyakorlati korlátok közé.

A chiphiány visszaveti az autógyártástól kezdve a háztartási eszközökig tartó spektrumát a fogyasztásnak, különösen rosszul érintve egy globális recesszióval járó járványhelyzet felfutási reményeit.

A kilátások sem túl jók, ha valaki türelmetlen. Az egyik legnagyobb ázsiai beszállító,a Flex szerint még egy évig legalább hiánycikk lesz a chip, ami több iparágat hátráltat, a fogyasztó számára pedig drágábbá tesz minden elektronikai terméket.

Áram nélkül nehéz elektronikát gyártani

A globális helyzetet a termékkör gyártásának koncentráltsága okozza. Mint azt Iris Pang, az ING kínai régióját követő közgazdásza elmondta, a világ mikrochip gyártásának a többsége, 63 százaléka Tajvanban történik. Tajvan pedig épp számos problémával küzd, és ezek komoly hatással vannak a chipgyártásra is.

  • Vízhiány van, márpedig a chipgyártáshoz kell a tiszta víz.
  • Meleg van, ami miatt állandóan mennek a klímák, olyannyira, hogy gyakoriak az áramszünetek. Olyankor a gyár sem működhet.
  • Járványhelyzet van, korlátozni kell a munkaerő létszámát, mozgását.

Csak rosszabb lesz

A területen épp a tervezett látványos innovációk miatt várhatóan nem is lesz változás. Mindenhol rohamtempóban igyekeznek kiépíteni az 5G mobilhálózatokat, a lassú nyitásokkal megjelenik ismét a háztartási elektronika, vagy a legújabb mobil iránti igény.

Ezeket tüzelik a kormányzati vagy jegybanki, célzott gazdaságélénkítő és modernizáló kezdeményezések, amelyekhez ugyancsak a legfejlettebb technológiákat támogatják. A pénz adott, de ez is csak a rendelések felhalmozódásához vezet. Mindez úgy, hogy a gyártóknak eleve csak halmozódnak az elmaradásaik a rendelések teljesítésében, miközben próbálják egyszerre ellátni az igényeket és a körülményeket, valamint a munkavállalók biztonságát megteremteni.

Mekkora a baj?

Ezt tekintik az elemzők a legfőbb magyarázatnak arra, hogy csalódást keltő adatot közöltek Németországból, és az áprilisi magyar ipari adat - noha a válság mélypontját jelentő időszakhoz mérten óriási volt a növekedés - egyelőre elmarad a márciustól várt növekedési pályától.

Abban kevés a széthúzás a globális döntéshozatalban, hogy minden elképzelhető csatornán keresztül minél több pénz által kell helyrepofozni a világgazdaságot. Mindezt lehetőség szerint technológiaugrásokkal, célzott innovatív elképzelésekkel.

Erre rövidtávon nem alkalmas a piac, és további korlátok is vannak. A Tesla például a vállalat tetemes vagyonával könnyen felvásárolhat egy chipgyártót, ami az ügyfeleinek jó, viszont az eleve szűkös kínálatot a nemzetközi placcon tovább szűkíti.