Az új chipgyártó gépek beszerzése sosem volt gyors folyamat, tekintettel azok összetettségére és kifinomultságára, de a világjárvány előtt az átfutási idők hónapokban mérhetőek voltak. Most a chipgyártók szerint ez az idő akár 2-3 év is lehet. Mindez azt jelenti, hogy tetézheti a chiphiányt, hogy a chipgyártó robotokhoz sincs elég félvezető. 

A legnagyobb problémát nem a CPU-k és a GPU-k gyártása jelenti, hanem sokkal hétköznapibb chipeké, például a kijelzőmeghajtóké és az energiagazdálkodási rendszereké. Ezeket a viszonylag alacsony technológiai színvonalú chipeket rengeteg készülékben használják, köztük az Apple-termékek garmadájában is. 

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elárulta, hogy az ellátási zavarok két negyedév alatt 6 milliárd dollárba kerültek az Apple-nek, és figyelmeztetett, hogy a veszteség ebben a negyedévben akár 8 milliárd dollárra is rúghat – emlékeztet a 9to5mac.

Egy friss jelentés szerint hét chipkategóriában alakult ki hiány, és ezek közül négyet 2022-ben is érintenek majd az ellátási zavarok. Ezek között van az ördögi kört okozó félvezető probléma is: a globális chiphiány miatt a chipgyártóknak növelniük kell a termelésüket, ehhez azonban további chipgyártó gépekre van szükségük, amelyeket a globális chiphiány miatt nem tudnak beszerezni.

Egy nemrégiben megjelent iparági elemzés szerint az ilyen "multiplikátorhatásnak" vannak előnyei is. Az elemzés szerint egy kifinomult tesztelő eszköz 80 speciális chipet igényel, amelyeket gyártásuk után újra lehet programozni, amiután évente 320 000 ugyanilyen chip gyártására lesznek képesek.

Bár sok szakértő szerint a chiphiány várhatóan az év végére enyhül, a WSJ szerint a chipgyártó vállalatok ezt túlságosan optimista nézetnek tartják.

Egyes chipgyártók előnyben részesítik azokat az ügyfeleket, akik chipgyártó gépeket gyártanak. Például a Microchip Technology most pont ilyen lapkák gyártására koncentrál. A cég most a chipgyártó berendezések beszállítóit kiemelt ügyfélként kezeli, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Covid-járvány kezdetén az orvosi eszközök gyártóival tették.

Az Intel és az Apple chipgyártója, a TSMC is követeli, hogy ezt a megközelítést szélesebb körben alkalmazzák.