A programozóképzéssel foglalkozó Codecool Kft. sikertörténete 2014-ben indult, azóta 400 informatikust képeztek ki.

A magyar magántőkéből alapított cég 12+6 hónapos képzéseket indít (tizenkét hónap elméleti és hat hónapos gyakorlati képzéseiket negyedévente indítják) és állításuk szerint eddig minden diákjuk talált magának munkát - igaz, a cég garanciát is vállal arra, hogy minden náluk tanulót elhelyezik a partnercégeiknél. Ezek közé olyan nagyvállalatok tartoznak, mint például az EY, az Ericsson, a Morgan Stanley vagy a Vodafone. Magyarországon Budapesten és Miskolcon tartanak képzéseket, de immár Lengyelországban is jelen vannak.

A Codecool kapcsolata a kockázati tőkealapokkal nem új, hiszen 2017-ben az OTP alapja, a PortfoLion már "beletolt" a cégbe 2 millió eurót. Erre szüksége is volt, hiszen a Céginfo.hu adatai szerint a Codecool 2017-ben 374,5 millió forintos árbevétel mellett mínusz 23,8 millió forintos adózás előtti eredményt hozott össze. Igaz, ez jelentős előrelépés a 2016-os 228 milliós veszteséghez képest.

A GVH honlapján most elérhető tájékoztató szerint az Enter Tomorrow Kockázati Tőkealap (amelynek a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. az alapkezelője, úgy, hogy az MFB Invest Zrt. és a Mol Nyrt. hozta létre 25-25 millió euró lejegyzésével) a PortfoLionnal együtt közös közvetlen irányítási jogot szerez.

A tervezett tranzakció révén létrehozandó közvetlen közös irányítás keretében az Enter Tomorrow Kockázati Tőkealapot és a PortfoLion Regionális Magántőke Alapot a Codecool irányítása kapcsán elsőbbségi jogok illetik meg egyrészt a társaság taggyűlésében, másrészt a stratégiai döntéshozó szerveként létrehozott board működése során - olvasható a GVH honlapján.

Az Enter Tomorrow indításakor Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy "Magyarországon és a régióban az elmúlt években felnőtt a startupok és a kockázati befektetők első generációja. Mi azzal tudjuk segíteni ezt a közösséget, hogy a tőkeigényesebb második, harmadik befektetési körben leszünk a partnerük, és a befektetésen túl tudásátadással is segítjük a növekedési céljaik elérését".

Ehhez persze kell még a versenyhatóság hozzájárulása is. A Codecool a Napi.hu megkeresésére mindössze annyit árult el, hogy a GVH vizsgálatának lezárultáig nem beszélhetnek a felvásárlásról.

Update

A cikk megjelenése után mégis megszólalt a Codecool, állításuk szerint mindössze egy, a startup-világban szokásos tőkeemelésről van szó és a GVH szövegével ellentétben az új befektető csak bizonyos elsőbbségi jogokat kap, az irányítás pedig az eddigi vezetés kezében marad.