Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt a trendet a Kaspersky Lab kutatói már 2016-ban megjósolták, amikor észlelték egy bányász-program visszatérését a Zcash kriptovaluta növekvő népszerűségével egyidőben. Egy év elteltével a megtámadott felhasználók száma lassan eléri a kétmilliót - adta hírül a kiberbiztonsági cég.

A bűnözők különböző eszközöket és technikákat használnak. A szakértők nemrég azonosítottak néhány olyan weboldalt, amelyek ingyen elérhetővé tettek olyan felkapott számítógépes programokat és alkalmazásokat, amelyek valójában kalózpéldányok. Ezek igazi célja egy adott bányászati szoftver terjesztése.

A telepítés után a program észrevétlenül működésbe kezd, a készülék forrásait kihasználva kriptovalutát bányászik közvetlenül a bűnözők számára.

Az installáló csomagban található egy text fájl, amely tartalmazza a bűnözők virtuális pénztárcájának címét, valamint egy "mining pool"-t, amely egy olyan speciális szerver, ahol az egyes bányászati résztvevők összegyűlnek és a bányászó számítógépek feladatlistáit priorizálják.

Cserébe a résztvevők mindegyike megkapja a saját részesedését. Tekintettel arra, hogy a Bitcoin vagy egyéb kriptovaluta bányászat jelenleg nagy erőforrás- és időigényes művelet, ezek a speciális szerverek nagyobb hatékonyságot és sebességet kínálnak.

Annak ellenére, hogy a bányászati szoftverek alapvetően nem tekinthetőek rosszindulatúaknak, jelentősen csökkentik az adott készülék teljesítményét, amely befolyásolja a felhasználói élményt és egyúttal óriási villanyszámlát eredményez.

Ennek köszönhetően a látszólag ártalmatlan kalóz szoftverek az áldozatok saját költségén gyarapítják a bűnözők pénztárcáját. Azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy legyenek éberek és használjanak legális szoftvereket, kalózprogramok letöltése helyett.

Azért, hogy megvédje magát az ilyen kiberincidensektől és megakadályozza, hogy számítógépe bányászó zombivá változzon, a Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja:

  • Csak legális szoftvert töltsön le megbízható oldalról
  • Ne kattintson ismeretlen weboldalra, gyanús bannerekre és hirdetésekre
  • Telepítsen megbízható, eredményes biztonsági szoftvert.