Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az észak-kaliforniai ügyészség kerületi bírósága által kiadott vádirat szerint két rendbeli összeesküvés és kilenc rendbeli csalás miatt emeltek vádat Elizabeth Holmes elnök-vezérigazgató és Ramesh Balwani operatív igazgató ellen.

A vádirat szerint a startup két vezetője elsikkasztotta a befektetők pénzét, szándékosan félrevezetett politikai döntéshozókat és orvosokat, valamint becsapta vevőkörét is. A Theranos ugyanis azt hirdette: lényegileg új eszközöket forgalmaz vérvizsgálatokhoz.

Holmes 2003-ban Palo Altóban alapította meg cégét, és új technológiájáról azt állította, hogy minden más módszernél és eszköznél olcsóbban, az ujjbegyből vett egyetlen vércsepp alapján készíthetők hatékony vérvizsgálatok. A Theranos nagyon kevés adatot, és tudnivalót hozott nyilvánosságra az új teszt lényegéről, és nem osztotta meg sem a befektetőkkel, sem az orvosokkal a vizsgálathoz használt, Edison névre keresztelt gép paramétereit. (A női startupok több bevételt termelnek, mint a férfiak cégei.)

A befektetők több százmillió dollárt pumpáltak a cégbe, volt időszak, amikor a Theranos tízmilliárd dollárt ért, Elizabeth Holmes pedig a legfiatalabb milliárdos volt a Szilícum-völgyben. Mígnem a The Wall Street Journal oknyomozó újságírói két évvel ezelőtt kiderítették: a legkevesebb, ami a Theranos-tesztekről elmondható, hogy egyáltalán nem pontosak, és a vállalat a vizsgálatokhoz tulajdonképpen régi, rutinteszteknél alkalmazott berendezéseket használt. Ennek következtében - a pontatlanságok és félrediagnosztizálások miatt - a cég kifejezetten veszélybe sodorta a tesztjeit használó páciensek egészségét.

A riport megjelenése után meg is kezdődött a Theranos hanyatlása. A nagy drogéria-áruházak némelyike, például a Walgreens, felmondta az együttműködést, és 2016-ban a kormány eltiltotta a Theranost vérvizsgálatra alkalmas tesztek forgalmazásától.

A tőzsdefelügyelet (SEC) már három hónappal ezelőtt polgári peres eljárást indított a két volt vezető ellen. Holmes 500 ezer dolláros kártérítésben és a büntetések kifizetésében megegyezve peren kívül megállapodott, míg Balwani változatlanul pereskedik a felügyelettel. Ha a büntetőperben is bűnösnek találják őket, akkor akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is számíthatnak.

A Theranos pénteken este bejelentette: Elizabeth Holmes lemond az elnök-vezérigazgatói tisztségéről. Elemzők szerint a cég - mivel már az év elején megvált munkatársai többségétől - várhatóan csődeljárást kér.

A kép forrása: Pixabay.